IMG_0738c

Centrada bevordert doorstroming jongerenwoningen

30 januari 2017

Met ingang van dit jaar heeft Centrada een aantal maatregelen genomen die de doorstroming in jongerenwoningen (voor jongeren tot 23 jaar) in Lelystad moet bevorderen. Het zijn prikkels die ervoor moeten zorgen dat huurders, nadat ze 23 jaar zijn geworden, verhuizen. De huidige bewoners blijven namelijk relatief lang in een (te) goedkope jongerenwoning wonen, waardoor jongeren vaak pas op hun 21e in aanmerking komen voor een jongerenwoning.

Jongerenwoningen
Centrada heeft in de verschillende wijken in Lelystad ruim 500 tweekamerappartementen die specifiek bedoeld zijn voor jongeren tot 23 jaar. Centrada constateert dat huurders er, ook lang na hun 23e, blijven wonen, omdat ze er relatief goedkoop wonen. Om dit te voorkomen heeft Centrada per 1 januari 2017 een aantal maatregelen genomen.

Huurverhoging
Één van de maatregelen is dat jongeren, door het vervallen van een jongerenkorting, meer huur gaan betalen voor hun jongerenwoning, zodra zij de leeftijd van 23 jaar hebben bereikt. Dit geldt alleen voor huurcontracten die met ingang van 2017 zijn afgesloten. Omdat de huurder dan voor hetzelfde of iets meer geld terecht kan in een grotere of betere woning, verwacht Centrada dat bewoners na hun 23e gaan uitkijken naar een andere woning. Zo komt de jongerenwoning weer beschikbaar voor iemand die jonger is.

Behoud inschrijfduur
Wil een 23-jarige in aanmerking kunnen komen voor een andere huurwoning, dan moet hij of zij voldoende inschrijfduur hebben. Om de doorstroming van een jongerenwoning naar een andere woning te bevorderen, behouden jongeren (met ingang van 2017) hun inschrijfduur op het moment dat zij een jongerenwoning krijgen toegewezen. Daardoor kunnen zij hun opgebouwde inschrijfduur gebruiken om in aanmerking te komen voor een andere woning als zij 23 jaar zijn geworden.

Prestatieafspraken
De maatregelen zijn in overleg met de gemeente en Huurdervereniging Ons Belang (HVOB) tot stand gekomen en zijn onderdeel van de prestatieafspraken tussen Centrada, HVOB en gemeente Lelystad.

webdesign door ipsis b.v.
LiveZilla Live Chat Software