_MG_5171c

Centrada koopt 197 huurwoningen van Newtrada

1 december 2016

Centrada koopt 197 sociale huurwoningen van Newtrada. De corporaties Portaal, Eigen Haard, BrabantWonen en RWS Goes investeerden onder deze naam aan het begin van deze eeuw in de nieuwbouw van de 197 woningen in Lelystad, omdat Centrada daarvoor toen de financiële middelen niet had.  

Grote opgave
In het eerste decennium van deze eeuw lag er een grote taak voor Centrada in Lelystad. De kwaliteit van duizenden bestaande huurwoningen moest worden verbeterd, in de Atol- en Zuiderzeewijk moesten veel huurwoningen ingrijpend worden gerenoveerd en er was behoefte aan de nieuwbouw van huurwoningen. Centrada had op dat moment echter het geld niet om alle benodigde investeringen zelf te kunnen doen.

Matching
Als oplossing voor dat probleem werd er gekozen voor matching. Dit hield onder meer in dat corporaties van elders investeerden in nieuwbouw in Lelystad. Zo investeerden ook de vier genoemde corporaties, onder de naam Newtrada, in de bouw van 197 sociale huurwoningen in Lelystad. Het gaat om woningen aan de Visbystraat, Windaustraat, Danzigstraat, Bremenstraat, Lübeckstraat, Schor, Boterbloemhof en Dotterbloemhof. 

Eigendom en beheer
Destijds regelden partijen via een contract dat de woningen eigendom waren van Newtrada, maar beheerd, onderhouden en verdeeld werden door Centrada. De meeste huurders van de 197 woningen weten daarom waarschijnlijk niet dat de woningen in bezit zijn van Newtrada, omdat Centrada hun enige aanspreekpunt is. Zij merken dan ook niets van de aankoop. 

Contract
In het contract tussen Centrada en Newtrada werd ook vastgelegd dat Centrada het eerste recht van koop had, zodat de sociale huurwoningen behouden konden worden voor Lelystad. In de afgelopen tien jaar is de financiële positie van Centrada sterk verbeterd, waardoor de investeringskracht ruim voldoende is om de Newtrada-woningen te kopen.

Centrada is de Newtrada-partners zeer dankbaar voor de hulp die zij boden in de tijd dat dit nodig was.

webdesign door ipsis b.v.
LiveZilla Live Chat Software