Gasleidingverroest

Centrada rondt project gasleidingen af

16 maart 2017

Gemeente Lelystad gaf op 15 maart 2017 een stand van zaken van het project 15.000 gasleidingen in Lelystad. Daarin bericht de gemeente dat Centrada nog 300 huurwoningen moet inspecteren. Dat betreft echter de stand van zaken per 31 december 2016. Centrada heeft op dit moment het project gasleidingen afgerond. De corporatie inspecteerde in totaal 5.379 huurwoningen in Lelystad. Daar trof Centrada geen gevaarlijke situaties aan. Wel verving Centrada preventief de stalen gasleidingen (als die werden aangetroffen), geheel volgens de aanschrijving van de gemeente. De hiermee gemoeide investering bedraagt voor Centrada €1,1 miljoen.

Er zijn 58 adressen overgebleven waar Centrada de inspectie, ondanks herhaalde aanschrijvingen en bezoeken, niet kon uitvoeren omdat de bewoner dat niet toelaat. Centrada treedt omtrent deze laatste adressen in overleg met de gemeente.

In de afgelopen jaren werd in een aantal wijken in Lelystad ernstige roestvorming geconstateerd aan de gasleidingen. Na een onderzoek van TNO werd begin 2015 besloten om alle woningen die voor 1986 zijn gebouwd te inspecteren en de stalen gasleidingen in de begane grondvloer en onder de vloer in de kruipruimte te laten vervangen. In totaal ging het om 15.000 woningen verdeeld over de stad, zowel koopwoningen als huurwoningen van Centrada en commerciële verhuurders.

Meer informatie over het derde tussenrapport van gemeente Lelystad over het project 15.000 gasleidingen vindt u hier. Het tussenrapport geeft dus de stand van zaken over de periode 1 augustus 2016 tot en met 31 december 2016.

webdesign door ipsis b.v.
LiveZilla Live Chat Software