_MG_6362c

Feestelijke opening moestuin Waterwijk

27 september 2013

Op zaterdag 28 september openden bewoners van de Waterwijk samen met wethouder Wout Jansen en afgevaardigden van Centrada en Welzijn Lelystad een moestuin bij de Zeelaan. De moestuin is voortgekomen uit een groot leefbaarheidsproject van Centrada, Welzijn Lelystad en de gemeente. Bewoners van de Noord- en Oostzeestraat en de Zeelaan zijn de afgelopen maanden benaderd om met ideeën te komen die het contact tussen buurtgenoten verbeteren, maar die de wijk ook leuker, netter en gezelliger maken. 

Malou en Nicole, twee actieve bewoners uit de Noordzeestraat, hebben zich vervolgens ingezet om de nabijgelegen speeltuin veiliger te maken. Daarnaast kwamen zij met het idee om een moestuin in de wijk aan te leggen en hebben ze andere bewoners warm gemaakt voor het project. Het idee voor een moestuin kwam voort uit het werk van Eetbaar Lelystad. Dit platform, waarvan Norma (de moeder van Malou) initiatiefnemer is, heeft als doel om moestuinen aan te leggen op braakliggende terreinen in de stad. Norma vertelt: ‘De opbrengst kan gebruikt worden om bijvoorbeeld voedselbanken te bevoorraden. Het onderhoud en beheer van de moestuin bieden bovendien mooie kansen voor mensen die bijvoorbeeld in de bijstand zitten of een Wajong-uitkering ontvangen. Over de hele wereld is te zien dat mede door de crisis steeds meer initiatieven ontstaan om ‘eerlijk eten’ te produceren. De productiekosten liggen laag en de opbrengst is gezond. Het is kortom een initiatief wat veel kansen en mogelijkheden biedt. Daarom hopen we ook dat we dit op meer plekken in de stad kunnen realiseren.’

Centrada, Welzijn Lelystad en de gemeente die in dit project werden ondersteund door de Bakkerij (een stichting die organisaties helpt om samen met bewoners stadswijken op eigen kracht op te knappen), waren direct enthousiast over het idee van een moestuin. Hakima Toufik, gebiedsregisseur bij Centrada: ‘Een moestuin zorgt voor binding en ontmoeting in de wijk.Het is een klein, beheersbaar project waar mensen zich verantwoordelijk voor voelen en wat ervoor zorgt dat buurtbewoners op een andere manier met elkaar in contact komen. Dit komt de leefbaarheid in de buurt ten goede.’ Kortom: Het bewonersproject in de Waterwijk laat goed zien wat bewoners met ondersteuning van een aantal organisaties kunnen verwezenlijken.  

Klik hier voor een impressie van de feestelijke opening op het weblog van wethouder Wout Jansen.

webdesign door ipsis b.v.
LiveZilla Live Chat Software