ondertekeningprestatieafspraken2018

Gemeente Lelystad, Centrada en HVOB maken prestatieafspraken voor 2018

13 december 2017

Gemeente Lelystad, huurdersorganisatie HVOB en Centrada hebben prestatieafspraken gemaakt voor het jaar 2018. De handtekeningen onder de overeenkomst hebben de partijen gezet tijdens een voor de bewoners van het nieuwbouwproject Kwelder georganiseerd opleverfeest. Daarmee wordt het belang van heldere afspraken over de nieuwbouw van sociale huurwoningen in Lelystad onderstreept.

Voorop bij de prestatieafspraken staat de zorg om in Lelystad nu en in de toekomst voldoende betaalbare en kwalitatief goede sociale huurwoningen te hebben voor mensen die voor een woning afhankelijk zijn van woningcorporaties.

De afspraken gaan over onder meer de verdeling van de beschikbare sociale huurwoningen (ook aan urgent woningzoekenden), het aantal en de kwaliteit van de huurwoningen, de betaalbaarheid, zorgvoorzieningen in en aan de woning, stedelijke vernieuwing en leefbaarheid, energie en duurzaamheid van de huurwoningen.

Actualisatie
Vorig jaar werden voor het eerst dit soort afspraken gemaakt tussen de drie partijen: gemeente, HVOB en Centrada. Deze afspraken werden twee weken geleden beoordeeld als een van de drie groenste, meest duurzame afspraken van Nederland. Ook verder kwam Lelystad nog in de landelijke aandacht. Het ministerie van Binnenlandse Zaken besteedt op zijn website aandacht aan de wijze waarop de HVOB aan het maken van afspraken heeft deelgenomen. In het bijzonder bij het hoofdstuk Wonen Zorg en Welzijn. De nieuwe afspraken voor 2018 borduren voort op die van 2017 en zijn verbeterd en aangepast aan de actualiteit.

Nieuwbouw
Belangrijk in de afspraken voor 2018 is de nieuwbouw van sociale huurwoningen in Lelystad. Centrada gaat op verschillende plekken in de stad nieuwe woningen bouwen voor een betaalbare prijs. Door deze nieuwbouw hopen de partijen dat de wachttijden voor sociale huurwoningen in Lelystad niet verder oplopen. Zo gaat Centrada binnenkort starten met de bouw van 24 driekamer appartementen en 7 eengezinswoningen in de wijk Kempenaar 15, op de plek waar vroeger basisschool 'De Springplank’ heeft gestaan (Kempenaar 15). De te bouwen eengezinswoningen zijn extra energiezuinig en worden zonder gasaansluiting gerealiseerd.

Kwelder
De in oktober 2017 opgeleverde nieuwbouw aan de Kwelder maakte deel uit van de afspraken voor 2017. Het project van Centrada in de Atolwijk, vlakbij multifunctioneel centrum Atolplaza, bestaat uit diverse woonvormen met aanbod voor verschillende doelgroepen. De bewoners kunnen gebruik maken van een gezamenlijke binnentuin. Er zijn zeven eengezinswoningen, waarvan er twee geschikt zijn gemaakt voor kamerbewoning door maximaal 4 bewoners per woning. Deze kamers zijn specifiek bestemd voor jonge asielzoekers met een verblijfsvergunning. Daarnaast zijn er 22 appartementen, waarvan een deel wordt verhuurd aan jongeren tot 23 jaar en een deel aan één- en tweepersoons huishoudens van 23 jaar en ouder. De kamers en appartementen kunnen in de toekomst worden samengevoegd tot eengezinswoningen, als blijkt dat daar dan behoefte aan is.

Wonen en zorg
Van de 22 appartementen worden er 6 verhuurd aan cliënten van Kwintes, bedoeld voor mensen met psychische problemen die zelfstandig kunnen wonen, maar bij sommige onderdelen van het dagelijks leven hulp of ondersteuning nodig hebben. Deze ondersteuning wordt door Kwintes geleverd. Daarmee wordt ook het belang van wonen en zorg binnen de prestatieafspraken onderstreept.

Onthulling
De afspraken werden dinsdag 12 december 2017 officieel ondertekend. Aansluitend werd  het naambord van het nieuwbouwproject aan de Kwelder onthuld.

Afspraken
De prestatieafspraken 2018 zijn te lezen op deze website en die van gemeente Lelystad.

Foto: Van links naar rechts Cor Fokkink (HVOB), Martine Visser (Centrada) en Jop Fackeldey (gemeente Lelystad)
Fotobureau Tiernego

webdesign door ipsis b.v.
LiveZilla Live Chat Software