UtrechtArnhemenLelystadwinnaarsStookjerijk2017

Lelystad wint derde prijs in Stookjerijk-event

1 december 2017

De gemeente Lelystad, de HVOB en Centrada hebben samen de derde prijs gewonnen tijdens het landelijke Stookjerijk-event dat dinsdagavond heeft plaatsgevonden. Lelystad behoort daarmee samen met Utrecht en Arnhem tot de drie gemeenten met de groenste prestatieafspraken van Nederland.

Stookjerijk is een project van de Natuur en Milieufederaties en heeft tot doel het samen werken aan versnelling van energiebesparing in de sociale huursector te bevorderen.

Samen inzetten op energiebesparing
Jaarlijks maken gemeenten prestatieafspraken met woningcorporaties en hun huurdersorganisaties. Voor de Stookjerijk-Trofee zijn de prestatieafspraken op het gebied van energiebesparing van de 36 grootste gemeenten vergeleken op korte en lange termijn ambities, huurdersparticipatie, monitoring en overige duurzame maatregelen. In Lelystad zijn de prestatieafspraken in goed overleg opgesteld tussen Centrada, Huurdersorganisatie Vereniging Ons Belang (HVOB) en de gemeente Lelystad, de prestatieafspraken 2018 liggen nu voor ter definitieve besluitvorming. Met de kleinere corporaties die woningen verhuren in Lelystad - Harmonisch Wonen en Woonzorg Nederland - en hun huurdersorganisaties zijn vorig jaar meerjarige afspraken gemaakt.

Hoge duurzame ambities
Lelystad heeft het voordeel dat het relatief jonge (en daardoor energiezuinige) huizen heeft. De jury noemde Lelystad een jonge stad met hoge ambities op het gebied van groene prestatieafspraken en een stad die de betrokkenheid van huurders bij energiebesparing in de woning hoog in het vaandel heeft staan. “ Zo gaat Centrada voor gemiddeld energielabel A in 2027. Drie jaar eerder dan de landelijke ambitie.

Lelystad wil in 2025 energieneutraal zijn. Dat houdt in dat er in 2025 in Lelystad evenveel duurzame energie wordt opgewekt als dat er energie wordt gebruikt. Dat is een enorme opgave die op verschillende manieren kan worden ingevuld. Stookjerijk helpt daar bij.

De wethouders Jop Fackeldey (wonen) en Elly van Wageningen (duurzaamheid) zijn trots op het winnen van de prijs. Het toont aan dat de gemeente - samen met de kleinere corporaties en hun huurdersorganisaties en de grootste woningcorporatie in de stad, Centrada, en de HVOB - goed op weg is om te komen tot een duurzame, energieneutrale stad.

 

webdesign door ipsis b.v.
LiveZilla Live Chat Software