waterkraan

Tips om een legionellabesmetting te voorkomen

9 augustus 2016

Bent u langer dan een week niet thuis geweest? Kranen en douches die langer dan een week niet worden gebruikt, kunnen legionella veroorzaken. Met een paar eenvoudige maatregelen kunt u een legionellabesmetting voorkomen. In dit artikel geven we u een aantal tips.

Legionellabesmetting
De kans op legionellabesmetting is het grootst bij warm weer en als kranen niet regelmatig genoeg worden gebruikt. Daardoor staat water in de leidingen stil en komt de watertemperatuur al snel boven de 25 °C uit. Deze twee factoren vergroten de kans op vermeerdering van de legionellabacterie. Legionella-infecties hebben grote gevolgen, variërend van vermoeidheid, verlies van kortetermijngeheugen, longontsteking, forse griep tot zelfs de dood. Jaarlijks zijn er 300 ziekenhuisopnames als gevolg van legionellabesmetting, maar aangenomen wordt dat het aantal besmettingen in werkelijkheid veel groter is.

Besmetting met de bacterie heeft plaats via de longen door inademing van zeer kleine waterdruppeltjes die worden verspreid in de lucht (waternevel). De bacterie groeit in water bij temperaturen tussen 25 en 50 °C met een optimum tussen 30 en 40 °C. Onder 25 °C heeft vrijwel geen groei plaats en boven 50 °C wordt de bacterie gedood.

Tips om legionellabesmetting te voorkomen

  • Spoel tijdens en na de vakantie uit voorzorg alle koud- en warmwaterkranen een minuut lang door voor het eerste gebruik. Vergeet ook de buitenkraan niet.
  • Laat het water rustig stromen en voorkom dat u daarbij het water vernevelt. Dat doet u door de sproeikop onder water in een emmer te houden, in een washandje of door het sproeistuk van de kraan af te halen.
  • Ook een tuinslang die in de volle zon hangt, kan flink opwarmen, waardoor zich legionella kan ontwikkelen. Blootstelling aan dit water via kinderbadjes en tijdens het sproeien van de tuin is ongewenst. Spoel daarom een tuinslang door die niet dagelijks wordt gebruikt. Voorkom ook hier verneveling. Als u het water opvangt in een gieter kunt u het gerust gebruiken voor de planten.
  • Vaak kunt u zelf de temperatuur van het warm water instellen. Zorg ervoor dat het warme water uit alle kranen ten minste een temperatuur van 55 °C heeft.
webdesign door ipsis b.v.
LiveZilla Live Chat Software