geld21

Wijziging maximale huurprijs heeft voor weinig huurders Centrada gevolgen voor huur

30 september 2015

Per 1 oktober 2015 verandert de manier waarop de wettelijke toegestane maximale huurprijs voor sociale huurwoningen wordt berekend. Vanaf die datum bepaalt namelijk de WOZ- waarde voor een deel de huurprijs die een woningcorporatie maximaal mag vragen voor een sociale huurwoning. Omdat Centrada voor de meeste van haar huurwoningen een huurprijs vraagt die 30% lager is dan wat zij volgens het puntensysteem zou mogen vragen, heeft dit voor circa 99% van de huurders van Centrada geen gevolgen voor de huurprijs.

Maximale huurprijs verandert per 1 oktober 2015
Per 1 oktober 2015 verandert het woningwaarderingsstelsel (WWS). Het woningwaarderingsstelsel is een puntensysteem waarmee wordt bepaald wat de maximale huurprijs is die de verhuurder voor de woning mag vragen. Hoe meer punten, hoe hoger de huurprijs. De belangrijkste wijziging is dat de WOZ-waarde van de woning mee gaat tellen in de berekening van het aantal punten. Woonomgeving, hinderlijke situaties (zoals geluidsoverlast door verkeer) en woonvorm (eengezinswoning, flat) tellen niet meer mee.

Gevolgen voor huidige huurprijs
Door de grotere rol van de WOZ-waarde in het puntensysteem verandert van veel woningen de maximale huurprijs die de verhuurder voor de woning mag vragen. Omdat Centrada voor de meeste van haar huurwoningen een huurprijs vraagt die 30% lager is dan wat zij volgens het puntensysteem zou mogen vragen, heeft dit voor circa 99% van de huurders van Centrada geen gevolgen voor de huurprijs. Daar waar de maximaal toegestane huur van een woning lager wordt dan de huurprijs die de bewoner nu betaalt, verlaagt Centrada de huurprijs. De circa vijftig huurders bij wie dit van toepassing is, worden medio oktober hierover geïnformeerd door Centrada.
De wijzigingen in de puntentelling gelden overigens alleen voor zelfstandige woonruimtes (ook voor bestaande huurcontracten). Niet voor kamers of vrije sector huurwoningen.  

Aangepaste woningwaardering
Als u in een sociale huurwoning woont dan ontvangt u volgend jaar bij de huurverhogingsbrief de gewijzigde woningwaardering. U kunt dan zelf nazien dat de door u te betalen netto huurprijs niet boven de maximale huurprijs ligt. Wilt u nu al een aangepaste woningwaardering ontvangen, dan kunt u deze aanvragen bij Centrada via 0320-239600. De aangepaste waardering wordt dan binnen vier weken na uw aanvraag toegestuurd.

Meer informatie
Voor meer informatie over de nieuwe puntenberekening kunt u de lijst met antwoorden op de meest gestelde vragen lezen of kijken op de site van de rijksoverheid

webdesign door ipsis b.v.
LiveZilla Live Chat Software