Centrada verwelkomt nieuwe bewoners Het Zwin

Centrada heeft op dinsdag 3 augustus de nieuwbouwwoningen aan Het Zwin in de Lelystadse Atolwijk opgeleverd aan de nieuwe bewoners. Binnen dit project kregen woningzoekenden die een woning van Centrada achterlaten bij toewijzing voorrang. Hierdoor komen er in totaal meer sociale huurwoningen beschikbaar voor alle woningzoekenden.

Van groot naar beter
Mevrouw Gediking en de heer van de Bongardt verhuizen met behulp van de Wmo van een grote eengezinswoning naar een vierlingwoning aan Het Zwin. “Vanwege mijn gezondheid was een verhuizing echt nodig,” vertelt mevrouw Gediking. “Het traplopen ging steeds moeilijker, ook was de woning voor ons tweeën te groot. Mijn eerste huis stond ook in de Atolwijk, nu sluiten we hier samen onze wooncarrière af. De cirkel is rond. We zijn dolblij!”

Diversiteit in woningen
Het nieuwbouwproject Kustrif/Zandbank bestaat uit 21 grote eengezinswoningen en 12 zogenaamde vierlingwoningen. Alle woningen zijn twee-laags, waardoor het geheel mooi opgaat in de omgeving. Enkele woningen zijn luxer uitgevoerd en zijn voorzien van onder andere een keuken met inbouwapparatuur.

De vierlingwoningen hebben een slaap- en badkamer op de begane grond. Op de eerste etage zijn nog twee slaapkamers. Ronald Gouwerok, manager Vastgoed bij Centrada: “Voor ons is dit een nieuw product, dat ons goed bevalt. Huurders die zich minder goed kunnen verplaatsen kunnen in dit woningtype prettig wonen. Bij de woningen zit een kleine en onderhoudsvriendelijke tuin; perfect voor de doelgroep die er nu komt wonen.”

Centrada bevordert doorstroming vanuit eigen bezit
Bij 27 van de 33 sociale huurwoningen vond toewijzing plaats op basis van inschrijftijd. Huurders die een woning van Centrada achterlaten, zogeheten doorstromers, kregen bij toewijzing voorrang. Hierdoor komen er in totaal meer sociale huurwoningen beschikbaar voor alle woningzoekenden. Bij onvoldoende vraag vanuit de doorstromers zijn woningen op volgorde van inschrijving aangeboden aan overige woningzoekenden.

Zes vierlingwoningen zijn aangeboden met tussenkomst van de Wmo. Deze woningen worden verhuurd aan huishoudens waarvan één lid mindervalide is.

Gemeente richt openbare ruimte opnieuw in
Centrada en de gemeente Lelystad hebben de handen ineengeslagen en besloten om ook de openbare ruimte rondom de woningen opnieuw in te richten. De gemeente is tijdens de bouw van de woningen al gestart en heeft de herinrichting inmiddels gedeeltelijk afgerond. De parkeerplaatsen zijn aangelegd en de nieuwbouwwoningen zijn goed bereikbaar.