Overweegt u een (beveiligings)camera bij uw voordeur aan te schaffen?

U heeft die reclame vast wel eens gezien, die van die handige deurbel die u op afstand waarschuwt als er iemand bij uw huis rondhangt die daar niets te zoeken heeft. Maar het is ook reuze handig als er een pakketbezorger voor de deur staat als u niet thuis bent. U kunt met de bezorger afspreken dat hij het pakket bij de buren afgeeft. Maar het gebruik van deze deurbellen en andere camera’s heeft ook een keerzijde.

U kunt met zo’n smart deurbel of een beveiligingscamera continue opnames maken van uw woning. Maar bijvoorbeeld ook van uw buren of voorbijgangers.

Strenge regels
Het vastleggen van beelden van buiten uw woning is niet zonder meer toegestaan en aan strenge regels gebonden. In de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) staat dat het van belang is waarvoor u gebruik maakt van een camera waarmee u beelden filmt van buiten uw woning. Als u het beoogde doel ook op een andere manier kunt bereiken, dan is het gebruik van een camera niet toegestaan. Ook mag u niet meer beelden vastleggen dan voor het beoogde doel noodzakelijk is.

Geen opnames van de openbare weg en andermans perceel
Uit de afstelling van de camera moet blijken dat de openbare weg en/of andermans perceel niet wordt gefilmd.

Sticker
Tot slot bent u als eigenaar van de camera verplicht om informatie te verstrekken dat u gebruikt maakt van een camera. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door een sticker of bordje te plaatsen.

Overweegt u een camera aan te schaffen?
Neem dan eerst contact op met Centrada met de vraag of het in uw geval is toegestaan om een camera te plaatsen en aan welke voorwaarden die moet voldoen. U kunt telefonisch contact opnemen met onze klantenservice op telefoonnummer (0320) 239 600.