Voorkom vocht en schimmel in huis

Het is bijna herfst: de dagen worden korter, de temperatuur daalt en de teenslippers maken nu definitief plaats voor pantoffels. Na een prachtige zomer speelt het leven zich weer voornamelijk binnen af. En dat merken we bij Centrada ook. In deze periode bellen huurders ons regelmatig met klachten over vocht en schimmel in hun woning. Maar slechts een enkele keer ligt dat aan de woning zelf. In negen van de tien gevallen kunnen de problemen worden opgelost door beter te ventileren.

Per dag komt er zo’n 10 tot 15 liter vocht in uw woning door koken, douchen, het drogen van de was, huisdieren etc. Wordt er niet geventileerd, dan blijft al dit vocht in huis en kunnen er problemen ontstaan. U merkt dit bijvoorbeeld aan beslagen ruiten, schimmel op de muur en een bedompte lucht. En wist u dat het minder energie kost om elke dag wat frisse lucht op te warmen dan een vochtig huis warm te stoken?

Ventilatietips

  • Zet dagelijks twee raampjes tegenover elkaar open gedurende 15 minuten. Maak gebruik van uitzetraampjes en ventilatieroosters.
  • Reinig de ventilatieroosters regelmatig. Houd ontluchtingsopeningen op zolder, badkamer en keuken open.
  • Schakel de afzuigkap in tijdens het koken en reinig het filter regelmatig.
  • Zet de mechanische afzuiginstallatie op stand 3 tijdens het koken, douchen en als er veel mensen in huis zijn.
  • Laat wasgoed buiten drogen of investeer in een wasdroger/wasmachine met hoge centrifugestand.
  • Laat de temperatuur ook 's nachts en in de winter niet onder de 16 graden komen. Alleen als vocht verdampt, verdwijnt het via ventilatie uit huis.

Bekijk hieronder de animatie voor tips over hoe vocht en schimmel in huis te voorkomen.