Voorkom vocht- en schimmelproblemen in uw woning

Wonen in een schoon, heel en veilig huis is belangrijk. Iedereen wil in een huis wonen dat vrij is van vocht en schimmel. Daarom bieden we enkele weetjes en tips om vocht- en schimmelproblemen te voorkomen.

Hoe ontstaan vocht- en schimmelproblemen?
Vocht en schimmel ontstaan vaak in natte en vochtige ruimtes zoals de keuken en de badkamer. Dit komst meestal door een tekort aan schone (buiten)lucht. U voorkomt problemen door uw woning goed te ventileren en de luchtvochtigheid op peil te houden.

De ideale luchtvochtigheid in huis
Voldoende luchtvochtigheid in huis is belangrijk voor een gezond en aangenaam binnenklimaat. De ideale luchtvochtigheid in uw woning ligt tussen de 40% en 70%. Ligt de waarde hoger? Dan moet u de luchtvochtigheid in huis verlagen. U kunt de luchtvochtigheid in huis makkelijk zelf meten met een vochtmeter. In nieuwbouwwoningen is de waarde vaak af te lezen op de thermostaat in de woonkamer.

Tips om de luchtvochtigheid in uw woning te verlagen

  • Zorg dat er constant frisse lucht door uw woning stroomt via ventilatieroosters en/of open (kiep)ramen. Plak ventilatieroosters nooit af.
  • Zet uw ramen elke dag minimaal 15 minuten (tegen elkaar) open. In de winter lijkt dit misschien niet energiezuinig, maar droge lucht warmt makkelijker op dan vochtige lucht. Door goed te ventileren hoeft u dus minder te stoken voor een aangename temperatuur. 
  • Hoe minder vocht in huis, hoe beter! Laat uw was, wanneer het kan, buiten drogen. Maak de douche altijd droog na gebruik. Doe tijdens het koken een deksel op de pan. Heeft u een afzuigkap? Zet deze dan aan tijdens het koken. Droog de vloer na het dweilen.
  • Heeft u een mechanische ventilatie? Zet deze dan nooit uit en zet deze bij koken, douchen en veel bezoek op de hoogste stand. Maak de ventielen regelmatig schoon.
  • Laat de temperatuur ook 's nachts en in de winter niet onder de 16 graden komen.

Wat als het opvolgen van onze tips niet helpt?
Heeft u last van vocht en schimmel in uw woning? Neem dan contact op met Centrada via telefoonnummer (0320) 239 600. U kunt ook met ons chatten via de website, whatsappen (06 51 25 40 04) of mailen naar wonen@centrada.nl. Onze medewerkers zijn van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur bereikbaar.