Centrada past de huurprijzen van 4.000 woningen aan

Met ingang van april 2019 verandert Centrada de huren van ongeveer 4.000 woningen. Het gaat hierbij om de huurprijs die een nieuwe huurder voor een woning betaalt. Centrada past deze aan omdat nu veel huurwoningen ongeacht het verschil in kwaliteit, de energiezuinigheid en/of grootte evenveel kosten. Met de nieuwe huurprijzen ontstaan weer logische en begrijpelijke verschillen.

De kwaliteit van de woning bepaalt voortaan de nieuwe huurprijs
Voor het bepalen van de nieuwe huurprijzen kijkt Centrada naar de grootte van de woning, het woningtype (eengezinswoning of appartement) en de energiezuinigheid van een woning. Daarnaast kan de uitrusting van een woning meespelen in de huurprijs. Zo kost een goed geïsoleerde eengezinswoning die voorzien is van een luxe keuken met inbouwapparatuur, badkamer met dubbele wastafels, bad en aparte douche en een eigen parkeerplaats meer dan een even grote eengezinswoning die dit niet heeft. Ook een kleinere eengezinswoning kost minder.

Wat betekent dit voor de huurprijzen van zittende huurders?
Door het aanpassen van de huren kan het gebeuren dat nieuwe huurders een hogere of lagere huurprijs betalen dan hun buren, die de woning al jarenlang huren. Dat verschil in huurprijs maken we ieder jaar stapsgewijs kleiner met de jaarlijkse huuraanpassing. Op die manier betalen alle huurders van vergelijkbare woningen op den duur dezelfde huurprijs.

We vinden dat iedere woning betaalbaar moet blijven
Daarom zorgen we ervoor dat huurders met een lager inkomen, huurtoeslag kunnen aanvragen. Dat kan voor minimaal 95% van onze woningen. Bovendien stellen we bij het verhuren van de woningen eisen aan het inkomen. Deze inkomenseisen zorgen ervoor dat mensen niet te duur gaan wonen.

Publicatiedatum:

2 april 2019