Tips om te besparen op uw energierekening

Misschien heeft u al het gelezen of gehoord: de energierekening wordt volgend jaar flink hoger. We gaan meer betalen voor gas en elektriciteit dan dit jaar. Dat komt door stijgende prijzen van grondstoffen en hogere energiebelastingen. Besparen op energie is dus nodig om de energierekening gelijk te houden of omlaag te brengen. Dat kan vaak al met een paar simpele aanpassingen. Deuren in huis dichtdoen, lampen uitdoen en apparaten niet op stand-by laten staan: het is vaak een kleine moeite. En alles bij elkaar scheelt het een heleboel op uw energierekening! Nog 5 bespaartips:

Tip 1 Stap over naar een goedkopere energieleverancier
Door over te stappen naar een goedkopere energieleverancier kunt u flink besparen op de energierekening. Op internet vindt u websites die u helpen energieleveranciers te vergelijken.

Tip 2 Gebruik elektrische apparaten met een zuinig energielabel
Let bij de aanschaf van een nieuw elektrisch apparaat op het energielabel. Een apparaat met een laag verbruik scheelt aanzienlijk in energiekosten. Check ook de oude apparaten in uw woning. Dat zijn vaak 'energieslurpers'. Het kan voordeliger zijn om de oude koelkast te vervangen door een energiezuinig model.

Tip 3 Verwarm zonder te verspillen
Zet de thermostaat een uur voordat u gaat slapen al op 15 graden. Ook als er overdag niemand thuis is kan de thermostaat op 15. Overdag wel thuis? Zet de thermostaat dan een graad lager dan u gewend bent. Daarmee bespaart u gemiddeld 80 euro per jaar.

Tip 4 Zorg voor een zuinig verbruik van koelkast en diepvries
Wanneer de omgevingstemperatuur hoog is, kost het meer energie om de koelkast of vriezer op temperatuur te houden. Zet deze apparaten daarom niet te dicht bij het fornuis of de verwarming. Ontdooi de vriezer ook regelmatig. Want hoe dikker de ijslaag, hoe meer energie de vriezer verbruikt.

Tip 5 Let op het gebruik van warm water
Bijna 20 procent van uw gasverbruik gaat op aan warm water voor de badkamer en keuken. Douche daarom niet langer dan 5 minuten en gebruik een waterbesparende douchekop die maximaal 7 liter per minuut doorlaat. Deze is bij de meeste bouwmarkten te koop.

Publicatiedatum:

13 september 2018