Hoe kan ik op mijn energiekosten besparen?

De prijzen van stroom en gas stijgen nog steeds. Hierdoor kan uw energierekening flink hoger uitvallen. Heel vervelend natuurlijk. 

Centrada werkt hard aan verduurzamen van de woningen
We zijn al jaren bezig met het verduurzamen van onze woningen. Gemiddeld zit onze woningvoorraad nu op energielabel B. Daarmee lopen we voor op het gemiddelde in Nederland (gemiddeld energielabel C/D). En nieuwe woningen bouwen we energiezuinig en aardgasvrij. Daarnaast voorzien we steeds meer woningen van zonnepanelen, inmiddels al bijna 1.700 woningen. Ons streven is om in 2030 een gemiddelde van energielabel A te hebben. Daarom blijven we hard werken aan het isoleren van onze woningen en het leggen van zonnepanelen. Maar dat kost wel tijd. Want we kunnen niet alle woningen tegelijk aanpakken. Gelukkig kunt u zelf ook veel doen om energie te besparen.

Wat kunt u zelf doen?
Er zijn een aantal dingen die u zelf kunt doen, zoals:

 • Om te voorkomen dat u bij uw jaarafrekening straks in één keer een hoge naheffing moet betalen, kan het verstandig zijn om uw maandbedrag nu al te verhogen. Zo spreidt u de extra energiekosten over meerdere maanden.
 • Als het tijd is om binnenkort een nieuw contract met uw energieleverancier af te sluiten, raden wij u aan voor een variabel contract te gaan. Dan krijgt u nog steeds te maken met de hoge energieprijzen van deze tijd. Maar het betekent ook dat uw kosten omlaag gaan zodra de energieprijzen weer zakken. Sluit u nu een vast contract af tegen hoge energieprijzen, dan zit u aan die prijzen vast als de energieprijzen weer gaan dalen. 
 • Misschien vindt u het wel fijn om uw energiecontract eens met een onafhankelijke bespaarexpert van De VoorzieningenWijzer door te nemen. Tijdens dit gratis adviesgesprek kan de expert dan meteen bekijken of u wel gebruik maakt van alle wettelijke regelingen en toeslagen die er zijn. Deze bekijkt dan waar u recht op heeft. En of u geld mis loopt. Door te besparen op uw vaste lasten blijft wonen betaalbaar. Daar helpen we u graag bij. Kijk voor meer informatie op datgeldtvoormij.nl. U kunt hier ook direct een gratis adviesgesprek aanvragen.
 • U kunt ook nog diverse energiebesparende maatregelen nemen, zoals:
  •    Vervang oude lampen door LED.
  •    Beperk stand-by stand op apparaten.
  •    Niemand thuis? Zet uw verwarming laag en doe de ramen dicht.
  •    Zet uw thermostaat een uur voor het slapen op 16 graden. 
  •    Tijd voor een nieuwe koelkast of wasmachine? Kies voor een groen energielabel.
  •    Zet deuren en ramen niet langer open dan nodig. Om problemen met vocht en schimmel te voorkomen is het wel nodig om elke dag minimaal 15 minuten de ramen (tegen elkaar) open te zetten. In de winter lijkt dit misschien niet energiezuinig, maar droge lucht warmt makkelijker op dan vochtige lucht. Door goed te ventileren hoeft u dus  minder te stoken voor een aangename temperatuur. 
 • Nog meer snelle bespaartips vind u op de website van Milieucentraal.

Maakt u zich zorgen of u de huur nog kunt betalen?
Neem dan direct contact met ons op! Onze incassoconsulenten zoeken, waar mogelijk, samen met u naar een passende oplossing. U kunt ons bellen op telefoonnummer (0320) 239 600. Onze medewerkers zijn van maandag tot en met vrijdag van 08.30 tot 17.00 uur bereikbaar.